Maskeer je oneffenheden

Een goede make-up begint bij een goede basis. Geen enkele huid is hetzelfde. Misschien heb je last van een glimmende huid, pukkeltjes of rode haarvaatjes. Met een foundation egaliseer je je huid, maskeer je oneffenheden en krijgt ze een egale en matte teint.

Een camouflagestift of concealer is bedoeld om kleine schoonheidsfoutjes te corrigeren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld puistjes, gesprongen adertjes, wallen of kringen onder je ogen.

Dekken
Ook kun je kleine rimpeltjes verdoezelen. Grote, diepe rimpels blijven helaas altijd zichtbaar. Belangrijk is dat een concealer goed dekt. Dit kun je testen op een sproetje of een vlekje op je hand. Breng een camouflagestift niet aan op de vette huid of op een vette dagcrème. Dan gaat het product namelijk uitlopen.

Stralende huid
Na de dagcrème en concealer is het tijd voor de foundation. Ofwel de fundering van een opgemaakt gezicht. Maar hoe kies je de juiste foundation?

Allereerst maak je je keuze uit de verschillende soorten foundations.

Gekleurde dagcrème
– deze is het dunst van allemaal en is geschikt voor een huid waarop niet veel gecamoufleerd hoeft te worden.
Vloeibare foundation
– de meest populaire vorm van foundation. Is er op water- en oliebasis. De laatste bestaat uit voornamelijk olie en pigmenten en is bedoeld voor de droge of rijpere huid. De foundation op waterbasis bestaat voor het grootste gedeelte uit water en kleurpigmenten. Deze foundation is meestal mat, geeft niet af en houdt lang. De hoeveelheid olie verschilt per foundation. Foundations die helemaal geen olie bevatten zijn geschikt voor de vette huid.
Foundation in de vorm van een crème
– is dikker, minder doorschijnend en vooral geschikt voor de rijpere en probleemhuid.
Compact foundation
– een poeder en foundation in één. Een compact foundation combineert het vochtige en soepele van een crème en het droge en matte van een poeder. Een dun laagje geeft een transparante teint, met een dikkere laag ontstaat er een dekkende teint. Bovendien is het makkelijk aan te brengen en voelt het prettig aan.

Kies je kleur
Het is belangrijk dat je een foundation gebruikt die goed bij jouw huid past. Laat je dus goed voorlichten in de winkel als je een foundation gaat kopen. Doe geen make-up op!

De kleur van de foundation moet bij de kleur van je huid passen, maar ook bij het seizoen. Een tint die in de winter goed staat, kan in de zomer een vale indruk geven. De kleur moet bij het opbrengen als het ware wegvallen in de huid.

Een foundation is het beste te testen in de hals en op het gezicht. Bij de kaaklijn geeft het beste resultaat. De kleur van de nek en het gezicht kunnen nog wel eens van elkaar verschillen en op de kaaklijn komen deze twee kleuren bij elkaar. Test een foundation altijd bij daglicht. Wanneer er geen daglichtlamp aanwezig is in de winkel, loop dan even naar buiten.

Het aanbrengen
Zorg ervoor dat je huid schoon is en voorzien van dagcrème. Breng de foundation met je vingers of een sponsje aan. Laat de kaaklijn en één centimeter vanaf de haarlijn vrij, dit werk je later uit. Breng de foundation nooit in de hals aan; daar gaat het zich in de halsplooien ophopen.

Werk vanuit de middellijn van het gezicht naar buiten toe. Eindig bij de onderkant van je gezicht, waarbij je langs de kaak omhoogstrijkende bewegingen maakt. Maak je gebruik van een sponsje, dan is het goed deze regelmatig te vervangen.

Ten slotte kun je nog wat poeder aanbrengen. Dit egaliseert, gaat glimmen tegen en zorgt ervoor dat de foundation goed blijft zitten. Wanneer je een compact foundation gebruikt, is een poeder niet nodig. Ook zonder foundation geeft een poeder een natuurlijk, mat effect.

Puistjes en pigmentvlekjes hebben een wat dekkender product nodig dan alleen foundation. Gebruik hiervoor een camouflagestick.