Op het moment zijn er weer allerlei discussies gaande of de zon wel of niet schadelijk voor ons is, of dat de zon zelfs gezond voor ons kan zijn, hoe zit het toch?

De zon is wel degelijk gezond voor ons. Dankzij de zon maakt het lichaam Vitamine D aan. Vitamine D is een vitamine die van cruciaal belang is voor de overgrote meerderheid van de biologische functies in ons lichaam. Een aantal belangrijke functies waar Vitamine D aan bijdraagt zijn de cardiovasculaire gezondheid, Immuniteit, metabolisme, botsterkte en de spijsvertering. Natuurlijk werkt vitamine D op meerdere lichaam functies, dit zijn de meest belangrijkste.
Ook heeft de vitamine D een gunstig effect op humeur, slaap en het slaapgedrag.

Zo kun je dus zeggen dat de zon wel degelijk gezond voor ons is. En zijn er teveel mensen die een tekort hebben aan vitamine D, doordat zij te weinig zonlicht krijgen.

Toch zit er ook een keerzijde aan alle positieve eigenschappen van de zon en dat heeft vooral te maken met de verdunning van de ozonlaag (op sommige plekken is deze zelfs weg). Door het dunner worden of verdwijnen van de ozonlaag kunnen ook de stralingen van de zon die niet zo goed voor ons zijn, tot ons doordringen.
We spreken dan over de schadelijke UVA en UVB stralingen. Hiervoor worden gelukkig genoeg bescherming producten op d markt gebracht, die onze huid weer beschermd. Die producten beschermen echter wel erg goed. Zo goed dat ook de aanmaak van de vitamine D verminderd.

Nu is het wel belangrijk om je huid goed te beschermen, maar om een half uurtje per dag in de volle zon te zitten zonder bescherming kan ook geen kwaad. Heb jij een extreem lichte huid, let dan wel extra op, ga je je huid voelen branden, ga dan in de schaduw zitten. Zo vang je toch even die belangrijke stralen van de zon om je lekker te voelen.
Maakt jouw huid genoeg vitamine D aan, dan kweekt deze ook een natuurlijke bescherming tegen de zon. Je ziet bij mensen die heel veel buiten zijn, dat zij zich nog amper hoeven te beschermen tegen verbranding, hoe wel het wel belangrijk is je huid altijd van voldoende vocht te voorzien als je met de zon in aanraking komt. Zo voorkom je die perkament huidjes. Dus goed water drinken en hydraterende crèmes smeren.

Kortom, het zonnetje is dus niets anders dan gezond voor je! Luister alleen wel goed naar je lichaam en zorg dat je altijd iets van bescherming bij je hebt. Wil jij niet aan de smeersels? Neem dan een pareo mee die je over je schouders kan gooien of zet een leuke flaphoed op.

Lynn